Logo

Onnistumisia

Urheiluala pursuaa mitä monimutkaisempia dieettejä, treenimenetelmiä ja valmennuksia, tuotteita ja suuntauksia, joiden keskellä elämäntaparemontin tekeminen voi olla vaikeaa. Mistä löytää se itselle sopivin tapa? Aito terveyden edistäminen tapahtuu korjaamalla ensin peruasiat ja laittamalla suuret linjat kuntoon. Vasta sitten viilataan yksityiskohtia.

Sanna Maarala ylitti itsensä Tervahiihdossa 2016.  Hän inhosi hiihtoa vanhojen kouluaikaisten hiihtokisojen takia, mutta Matkalla Tervahiihtoon valmennuksissa hän ylitti itsensä hiihtämällä ensi kertaa elämänsä pisimmän matkan. Niinpä Tervahiihdon 37km selätys oli unohtumaton kokemus! Sanna valittiin valmennusryhmästä ”porukan itsensä ylittäjäksi”.

sanna-copy

Toinen menestystarina on ex-jääkiekkoilija Sakari Palsolan elämänmuutos. Tarina on kerrottu alla.

sakkeedistyy

Miten Sakke pääsit alkuun?

Alkuun pääsemistä omalla osalla helpotti tietenkin se että oli tietty päämäärä jota kohti lähdin kulkemaan. Aloittaminen oli todella helppoa myöskin sen vuoksi että oli selkeät ohjeet harjoittelusta yms. Ensimmäinen muutos oli liikunnan aloittaminen :-)

Maija, mistä lähditte liikkelle?

Kaikesta Saken toiminnasta näki jo heti alusta alkaen, että hänellä oli suuri motivaatio tehdä elämäntaparemontti liikunnan ja ravinnon suhteen. Sakke odotti malttamattomana ensimmäistä harjoitusohjelmaansa. :) Ensimmäisenä alkoi siis säännöllinen liikkuminen harjoitusohjelman mukaan. Hyvin pian myös personal trainer Katariina Porthan-Ylimäinen  Taito Liikuttaa -hyvinvointikeskuksesta teki Sakelle ravintoanalyysin ja antoi ohjeet, millainen ravinto tukee painonpudotusta ja kunnon kehittämistä.

”Satojen valintojen summana on kehomme ja mielemme hyvinvointi. ”

Minkälaisten valintatilanteiden eteen olet joutunut?

Suoranaisia vaikeuksia ei ole ollut, tietenkin jalkapöydän murtuma muutti suunnitelmia harjoittelun läpiviemiseen. Valintoja olen joutunut puntaroimaan matkan varrella, varmastikin isoimmat valintatilanteet ovat koskeneet syömisiä ja juomisia.

Mistä olet joutunut luopumaan?

Koen että en ole joutunut luopumaan oikeastaan mistään, olen pelkästään priorisoinut asioita.

Minkälaisia muutoksia aiot vielä jatkossa tehdä?

Sen näyttää aika. Päällimmäisenä on nyt mielessä että haluan pitää liikunnan isona osana elämääni myös tulevaisuudessa ja nimenomaan kestävyysliikuntaa. Tulevina vuosina meinaan talvella hiihtää ja kesällä sitten lenkkeillä sekä sauvakävellä, unohtamatta myöskään lihaskuntoharjoittelua. 

Miten ympärilläsi on suhtauduttu tähän muutokseen?

Vaimoni Eija on ollut korvaamaton tuki muutoksessani, olen äärettömän kiitollinen hänelle siitä. Tällainen projekti jossa olen mukana vaatii myös lähimmäisiltä paljon.

Minkälaisiin asenteisiin olet törmännyt?

Pelkästään positiivisiin, on tullut kyselyjä mitä olen tehnyt, onko ollut vaikeaa yms.

Minkälaisia kommentteja olet saanut?

”Vähän oot laihtunu!” ”Mieshän alkaa oleen tikissä!” ”Sulla on maha pienentynyt :-)”  ”Miten hiihto sujuu, vapaa vai pertsa…?”

Maija, mitä mieltä olet Saken ponnistuksesta? 

Nostan hattua Saken asenteelle! Edes rasitusvamma ei heikentänyt Saken motivaatiota. Hän teki korvaavat harjoitukset sinnikkäästi, vaikka varmasti välillä olisi tehnyt mieli lähteä mieluummin kesäterassille istumaan kuin raahautua uimahallille treenaamaan. Olen myös kiitollinen siitä luottamuksen määrästä, mitä Sakke on osoittanut tekemääni valmennustyötä kohtaan. Hän on noudattanut prikulleen laatimiani harjoitusohjelmia ja raportoinut tehdyistä harjoituksista sovitusti. Sakke on ottanut myös aktiivisesti itse selvää asioista.

Mitä haluaisit sanoa muille vastaavaa elämäntaparemonttia suunnitteleville?

Elämäntaparemonttia suunnitteleville haluaisin sanoa, että jo itse matka kohti päätavoitetta on tavoittelemisen arvoista. Itsestä löytää uusia voimavaroja ja välitavoitteiden saavuttaminen palkitsee sisäisesti (ja ulkoisesti). Sakke sanoi myös hyvin: ”Mistään ei oikeastaan tarvitse luopua, kysymys on asioiden priorisoinnista.”

Mikä on tavoitteesi tällä hetkellä? Onko jo seuraavaa mietittynä? 37 km hyvällä mielellä on tavoite. Seuraavaa en ole vielä miettinyt, sen aika tulee sitten maaliin pääsyn jälkeen.

Kuinka iso rooli tavoitteella on hyvinvoinnissa ja hyvässä olossa? Vai onko se treeni itsessään se, joka hyvän olon tuo?

Kyllä selkeä tavoite on omalla kohdallani ainakin näytellyt isoa osaa, kun on joku konkreettinen maali jota kohden tehdään matkaa suunnitelman mukaan helpottaa kummasti. Kun alun jälkeen pääsee vauhtiin koukuttaa treenaaminen ja se tuo hyvää oloa.

 

SAKEN JA MAIJAN TOP 5 HYVÄN OLON RAKENNUSAINEET

Sakke

  1.  Sisäinen motivaatio muutokseen
  2.  Konkreettinen tavoite
  3.  Lähimmäisten tuki
  4.  Maltillisesti liikkeelle, pienin muutoksin, ei kaikkea kerralla
  5.  Hyödynnä ammattilaisia, kysy apua

 

Maija

  1. Sisäinen motivaatio
  2. Itselle kannattaa asettaa myös välitavoitteita, jotta matka kohti päätavoitetta ei käy liian pitkäksi. Välitavoitteiden saavuttaminen palkitsee.
  3. Lähimmäisten tuki on tärkeintä. Kannattaa ottaa myös selvää, tukeeko esim. työnantaja jotenkin elämäntapamuutoksessa (kuntoutukset, liikuntapaikkatuet, varusteiden hankinta jne.)
  4. Tämä kohta konkretisoituu, kun kirjaa kulloinkin muutoksen kohteena olevan asian ylös. Pian huomaa, että hei -minähän olen tehnyt jo noin monta asiaa tavoitteeni saavuttamiseksi!
  5. Tarjontaa on paljon henkilökohtaisesta valmennuksesta ryhmävalmennukseen. Jollekin ehkä nettivalmennus toimii paremmin. Jokaiselle varmasti löytyy se oma juttu!

AJATUSTEN VOIMA JA TIPUASKELEET

Olet mitä ajattelet ja ajatuksillasi rakennat tulevaisuuttasi. Siksi esimerkiksi mielikuvaharjoittelulla kannattaa kuvitella itseään eri tilanteisiin uudenlaisena ja uusissa tilanteissa. Jos huomaat ajattelevasi itsestäsi lannistavasti tai ajattelevasi suunnitelmiesi menevän pieleen – pysähdy ja kuvittele asiat toisin. Positiivinen ja kannustava ajattelu kantaa sinut pitkälle ja auttaa raivaamaan tieltäsi suurimmat esteet, jotka sijaitsevat lähinnä korviesi välissä.

Pilko suuret tavoitteet pieniin osiin ja keskity kerrallaan vain pariin tärkeimpään asiaan. Näin kokonaisuus on helppo hallita ja uudet tottumukset voidaan omaksua kunnolla. Kehitä itsellesi palkkiojärjestelmä, jotta motivaatiosi pysyy jatkuvasti yllä.

Onnistujat erottelee muista maltillisuus ja tavoitteiden realistisuus. Moni suurenkin muutoksen tehnyt kokee, ettei ole oikeastaan muuttanut juuri mitään. Muutokset on toteutettu niin pienin askelin ja pitkällä aikavälillä.