Logo

Koronaohjeet

Tervahiihdon koronaohjeet perustuvat viranomaisten antamiin ohjeisiin ja määräyksiin koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Tapahtuman koronaohjetta päivitetään vallitsevan tilanteen mukaisesti.

Tervahiihtoon osallistuvien hiihtäjien ja toimitsijoiden tulee tutustua huolellisesti tähän ohjeeseen ja sitoutua toimimaan sen mukaisesti.

1.Milloin Tervahiihtoon ei saa osallistua

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Tervahiihtoon ei saa osallistua, mikäli sairastumiseen viittaavia oireita ilmenee kahden viikon aikana ennen tapahtumaa.

Tervahiihtoon osallistuminen tulee myös perua, kun alle kahden viikon aikana ennen tapahtumaa;

 • on palannut maasta, jonne matkustamista viranomaiset suosittelevat välttämään
 • tietää altistuneensa koronalle.

Kaikissa edellä mainituissa tapauksissa voi osallistumisoikeuden siirtää seuraavan vuoden Tervahiihtoon omalla ilmoituksella (ilman lääkärintodistusta) sähköpostitse; ville@tervahiihto.fi. Muista terveyssyistä tapahtuvissa osallistumisoikeuden siirroissa pyydetään edelleen terveydenhoidon ammattilaisen todistus.

2. Lähikontaktien välttäminen ja hygienia

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Lähikontaktien välttämiseksi ja turvavälien ylläpitämiseksi Tervahiihdossa toimitaan seuraavasti:

 • Kilpailukeskuksissa numeroliivien ja muun materiaalien jako toteutetaan yksisuuntaisen liikenteen -periaatteella. Toimitsija jakaa numeroliivin. Muu materiaali kerätään linjastosta itsepalveluna. Linjastolla noudatetaan turvavälejä. Suositellaan, että yksi henkilö noutaa samalla kertaa usean hiihtäjän numeroliivit ja materiaalin.
 • Linja-autolla lähtöpaikalle matkustavien hiihtäjien tulee käyttää hengitystiet peittävää kasvomaskia. Hiihtäjien tulisi käyttää omaa maskia jo linja-autoon noustessaan. Järjestäjä on varannut linja-autoihin kertakäyttömaskeja.
 • Hiihtäjiä kehotetaan pukeutumaan ennen lähtöpaikalle tuloa siten, että pukuhuoneiden käyttöön ei ole tarvetta.
 • Tervahiihdon lähtöryhmät jaetaan kolmeen osaan; kilpa-, kunto- ja retkisarja. Ruuhkien välttämiseksi sarjat lähtevät ilmoitettuna kellonaikana.
 • Lähdössä hiihtäjien tulee käyttää maskia, jonka voi jättää noin 200 metrin hiihdon jälkeen ladun varressa oleviin roskalaatikoihin. Hiihdon aikana nenäliinat ja muut roskat jätetään ainoastaan huoltopisteiden roskalaatikoihin.
 • Huoltopisteiden toiminta hajautetaan riittävän laajalle alueelle, jotta turvavälien pitäminen on mahdollista. Huollon toimitsijat käyttävät maskeja.
 • Maalialueella tulee pitää riittävä turvaväli muihin hiihtäjiin ja toimitsijoihin. Maalialueella jaetaan maskit, joita on käytettävä monitoimitalon sisätiloissa.
 • Monitoimitalon pukuhuone- ja suihkutiloissa yhtä aikaa olevien henkilöiden määrää joudutaan rajoittamaan. Tämän vuoksi järjestäjä toivoo, että hiihtäjät käyvät suihkussa ja vaihtavat vaatteet ripeästi.
 • Ruokailu järjestetään monitoimitalon ruokailusalissa. Ruokaa noudettaessa tulee käyttää maskia ja noudattaa turvavälejä. Ruokailusalin kalusteet järjestetään siten, että turvavälejä voidaan noudattaa myös ruokailun aikana.
 • Koko hiihtotapahtuman aikana tartuntoja on mahdollista ehkäistä oikein suoritetulla käsi- ja yskimishygienialla. Käsihuuhdetta on saatavissa; sisätilat, wc:t, lähtö- ja maalialueet, huoltopisteet.
 • Hiihtäjien ja toimitsijoiden tulee asentaa puhelimeensa Koronavilkku -mobiilisovellus.

3. Siivous

Tervahiihdon aikana kilpailukeskuksen sisätiloja siivotaan viranomaisten määrittämällä tavalla. Lähtö- ja huoltopisteillä sijaitsevat wc:t siivotaan 2-4 tunnin välein. Wc:t varustetaan desinfiointiaineella, jolla käyttäjät voivat pyyhkiä pinnat ennen niihin koskemista.

4. Tietojen luovutus viranomaisille

Mikäli Tervahiihdossa todetaan koronatartuntoja tai altistumisia, järjestäjä luovuttaa tarvittaessa osallistujien yhteystiedot viranomaisille.