Logo

Hiihtäjän ohje

Noudata liikenteenohjaajien määräyksiä

Noudata ja pyydä mahdollista huoltajaasi noudattamaan kilpailun liikenteenohjaajien määräyksiä. Heidän tehtävänään on taata turvallinen tapahtuma kaikille osapuolille.

Parkkipaikkojen sijainnit

 • Utajärvellä parkkipaikka sijaitsee noin 600m päässä lähtöpaikasta kunnantalon lähistöllä olevilla parkkipaikoilla, jonne liikenteenohjaajat ohjaavat tulevat autot.
 • Muhoksen Korkalanvaarassa parkkipaikka sijaitsee noin 300m hiihtostadionilta Ouluun päin olevalla isolla pellolla, josta pääsee oikotietä kilpailukansliaan ja lähtöpaikalle.
 • Sankivaaran lähtöpaikalla parkkipaikka sijaitsee Mikonmäentien varressa olevalla hiihto/ ampumahiihtostadionin parkkipaikalla, jonne on liikenteenohjaus. Poiskulku samaa reittiä, eli Mikonmäen tietä pitkin.
 • Hiukkavaaratalonlla/maalipaikalla parkkipaikka sijaitsee Hiukkavaaratalon parkkipaikalla.

Ennen hiihtoa

Nouda numeroliivisi kilpailukansliasta perjantaina Hiukkavaaratalolla tai lauantaina lähtöpaikaltasi. Saat myös varustesäkin, johon voit laittaa varusteesi kuljetettavaksi maaliin. Merkkaa säkkiin kilpailijanumerosi. Ylimääräisiä suksia emme ota kuljetukseen.

Ole ajoissa lähtöpaikalla ja noudata lähettäjän ohjeita. Numeroliivisi sisältää ajanottochipin, joka aktivoituu kuljettuasi lähtöportin läpi.

Käytössä on nyt ns. rolling start, joka tarkoittaa sitä, että aikasi lähtee käyntiin vasta kun ylität lähtölinjan

Lähtöajat

 • Klo 8.00 perinteisen hiihtotavan lähdöt Utajärveltä ja Korkalanvaarasta
  • 8.00  rolling start yleinen sarja ja ikäsarjat
  • 8.03  retkisarja
 • Klo 10.00 vapaan hiihtotavan lähdöt Utajärveltä ja Korkalanvaarasta
  • 10.00  rolling start yleinen sarja ja ikäsarjat
  • 10.03  retkisarjat
 • Klo 9.15 (P) ja klo 13.30 (V) lähdöt Oulun Sankivaarasta kaikki yhtä aikaa niin, että retkisarjalaiset lähtevät viimeisenä

Huomioithan, että suksien vaihto kesken kilpailun ei ole sallittua.

HUOM! Sankivaaran huolto suljetaan kello 16.50. Tämän jälkeen et voi jatkaa enää matkaa, vaan silloin noustaan bussiin, joka vie sinut suoraan  maalipaikalle.

Voitelupalvelu lähtöpaikoilla sekä maastossa

Voitelupalvelun tiedot julkiastaan myöhemmin

Turvallisuus hiihdon aikana

Tarkkaile kuntoasi. Jos tunnet itsesi erityisen väsyneeksi, ota yhteys kilpailun lääkäriin

0403618189

, jonka numero on myös painettu kilpailunumeroosi. Lääkärin kautta voimme aloittaa evakuointitoimet tarpeen niin vaatiessa. Pyydä tarvittaessa apua kanssahiihtäjiltäsi. Voit myös keskeyttää hiihdon huoltopisteelle, josta sinulle järjestetään kyyti maalialueelle.

Keskeytystilanteessa tee ilmoitus kansliaan 050 300 9577.

Hiihdon jälkeen

Maali sijaitsee Hiukkavaaratalolla, josta saat varustepussisi ja jossa on myös mahdollisuus käydä suihkussa. Hiihdon jälkeinen ruokailu järjestetään myös Hiukkavaaratalolla.

 

Ennen hiihtoa

Sekä perinteisen ja vapaan kilpailuihin tulee ilmoittautua viimeistään perjantaina 1.3.2019 klo 20.00 mennessä. Kisaan voi ilmoittautua myös kilpailukansliassa perjantaina 1.3.2019 klo 14.00-20.00 välisenä aikana.

Perjantaina 1.3.2019 kilpailukanslia sijaitsee Hiukkavaaratalolla osoitteessa Tahtimarssi 3 90670 Oulu. Kilpailukanslia avautuu klo 14.00 ja sulkeutuu klo 20.00. Lauantaina kilpailukansliat sijaitsevat vain lähtöpaikoilla, josta voit noutaa kilpailunumerosi:

 • 80 km Utajärven Nuorisokeskus jäähallin vieressä klo 6.00- 10.00
 • 49 km Muhoksen Korkalanvaaran hiihtostadionilla klo 6.00- 10.00
 • 15 km Oulun Sankivaaran hiihtostadionilla klo 8.00- 13.30

 

Lähtöpaikoille on järjestetty Hiukkavaaratalolta bussikuljetukset (katso kohta ”kuljetukset”). Suosittelemme kimppakyytejä.

Hiukkavaaratalolle maalialueelle sekä Muhoksen ja Utajärven lähtöpaikoille on ajo-opasteet . Sankivaaran lähtöalueelle kuljetaan ja poistutaan Mikonmäentietä pitkin.

Oma auto on mahdollista parkeerata kisa-aamuna  jokaisella lähtöpaikalla hiihtäjille varatuille parkkipaikoille. Parkkipaikoille on opasteet ja toimitsijat ohjaavat parkkipaikoille. Parkkipaikkoja on riittävästi.

Parkkipaikkoja on alueella myös yleisölle. Tervetuloa mukaan kannustamaan!

HUOMIO! Kilpailijoiden omat huoltajat. Karttiontie on varattu  pelastustoimen ja virallisten huoltoautojen käytttöön!

Vuoden 2019 Tervahiihdon ajanotto perustuu EQ Timingin ajanottosiruun, joka on kiinni numerolapussa. Saat numeron kisakansliasta osanottaja-aineiston mukana kisakanslian aukioloaikoina. Sirut aktivoituvat vain kuljettaessa lähtöportin läpi. Hiihtäjä on itse vastuussa siitä, että hänellä on numero rinnassaan. Ilman numeroa hiihtävä ei saa loppuaikaa eikä häntä katsota lähteneeksi ladulle. Retkisarjoissa ei oteta aikaa.

Varustepussit saa kisakansliasta osanottaja-aineistoa noudettaessa. Vaihtovaatteet laitetaan hiihtonumerolla varustettuun pussiin, joka sidotaan huolella kiinni. Varustepussit tulee toimittaa lähtöpaikoilla sijaitseviin varusteiden keräyspisteisiin. Varustepussin saa takaisin hiihdon jälkeen Hiukkavaaratalolta sisältä numerolappua esittämällä. Älä laita pussiin arvoesineitä, kuten kelloja, rahaa yms. Jos haluat jonkun toisen noutavan pussisi, anna hänelle rintanumerosi. Järjestäjä vastaa vain varusteiden keräyspisteisiin jätetyistä tavaroista.

Tervahiihto tarjoaa yhteistyökumppaniensa Swixin, Intersport Joutsensillan ja Kestävyysliikkeen kanssa huippulaatuisen voitelupalvelun täydellisen Tervahiihtokokemuksen varmistamiseksi.

 

Tänä vuonna voitelupalvelut toteutetaan Intersport Joutsensillan tiloissa osoitteessa Paljekuja 5. Tervahiihtoon voideltavat sukset on hyvä toimittaa huoltoon mahdollisimman ajoissa ja viimeistään perjantaina 1.3. klo 18.00. Huolletut sukset toimitetaan Intersportista Hiukkavaaran kisakeskukselle, josta ne saa mukaansa lähtöpaikalle Tervahiihtoaamuna klo 05.20 alkaen.

 

Lisäksi pikahuoltopisteet palvelevat Tervahiihtäjiä Tervareitillä Muhoksen ja Sankivaaran kohdalla.

130. Tervahiihdon voitelupalvelun hinnasto ja toimintaohje

 

Rintanumerossa olevia mainoksia ei saa peittää. Osanottonumerosi on henkilökohtainen, eikä sillä voi hiihtää toinen henkilö. Jos henkilötietoja ei ole muutettu kisakansliassa ennen hiihtoa, hiihto hylätään. Osanottajamuutoksista peritään käsittelykuluna 10,00 €.

Rintanumero noudetaan kilpailukansliasta joko perjantaina Hiukkavaaratalon kilpailukansliasta tai lähtöaamuna lähtöpaikan kilpailukansliasta.

 

Tapahtuman aikana

80 kilometrin lähtö sijaitsee Utajärvellä ja 49 kilometrin lähtö Muhoksen Korkalanvaarassa ja 15 km lähtö Oulun Sankivaarassa. Maalipaikkana on Hiukkavaaratalo,joka sijaitsee Hiukkavaarassa noin 10km päästä Oulun keskustasta.

LÄHTÖ, P80 km, Utajärvi, klo 8.00

LÄHTÖ, P49 km , Muhos Korkalanvaara, klo 8.00

LÄHTÖ  P15 km OULUN SANKIVAARA klo 9.15

LÄHTÖ, V80 km, Utajärvi, klo 10.00

(Tapahtuman päälähtö)

LÄHTÖ, V49 km , Muhos Korkalanvaara, klo 10.00 ja 10:03

LÄHTÖ V15 km OULUN SANKIVAARA KLO 13.30

 

Videolla vapaan 70km lähtö 2016

 

Saviniemi: vesi, urheilujuoma, mehu
Pälli: vesi, urheilujuoma, mehu, sipsi
Leppiniemi: vesi, urheilujuoma, mehu, rusina, suolakurkku
Korkalanvaara: vesi, urheilujuoma, mehu, mustikkasoppa, suolakurkku
Ylikiimingin tie: vesi, urheilujuoma, mehu, rusina,
Karttiontie: urheilujuoma, mehu, vesi, sipsi
Pilpajärvi: vesi, urheilujuoma, mehu, suolakurkku, rusina
Sankivaara: vesi, urheilujuoma, mehu, sipsi, suolakurkku, rusina
Sanginjoentie: vesi, urheilujuoma, mehu, sipsi, suolakurkku, mustikkasoppa, rusina
Maali: vesi, urheilujuoma, mehu, sipsi, rusina, mustikkasoppa, suolakurkku

 

 

 

Perinteisen 80,49 ja 15 km  perinteisen matkoilla saa hiihtää vain perinteisellä hiihtotavalla. Vapaan 80, 49 ja 15km hiihdossa hiihdetään vapaalla hiihtotavalla. Hiihtotapavalvonta on järjestetty Tervahiihdon organisaation puolesta. Tuomarineuvosto ja kilpailun TD päättävät mahdollisista hylkäämisistä.

Ohjeita ja määräyksiä

Osallistuja hiihtää omalla vastuullaan. Hiihtäjän tulee ehdottomasti noudattaa järjestysmiesten liikenneohjeita tienylityspaikoilla. Hiihtäjällä ei ole oikeutta vaatia edellään hiihtäviltä latua, poikkeuksena lisenssihiihtäjät. Lähtöpaikoilla sekä Pällin ja Ylikiimingin tien latuasemilla on saatavilla varasauvoja. Rintanumerossa olevia mainoksia ei saa peittää eikä poistaa.

SPR huolehtii hiihtäjien ensiavusta lääkärin johdolla. Ensiapu on jaettu kolmeen ryhmään. Ensiapu 1 sijaitsee Korkalanvaarassa, Ensiapu 2 Sankivaarassa ja Ensiapu 3 Hiukkavaaratalolla. Ensiapuhenkilöstöä kulkee myös reitillä kulkevien moottorikelkkojen kyydissä. Moottorikelkka-ajajilla on handsfree puhelimet mukana kelkoissa.  Tarvittaessa Tervahiihdon toimitsijat auttavat yhteydenotossa ensiapuhenkilöihin. Yleinen hätänumero on 112.

Organisaatiolla on käytettävissä myös defibrilaattori.

Osanottajat saavat  latuasemilta lainaksi  molempiin käsiin sopivia sauvoja rikkoutuneiden tilalle. Lainatut sauvat on luovutettava järjestäjille Hiukkavaaratalolle kilpailutoimistoon. Löytötavaratoimisto sijaitsee myös kilpailutoimistossa, josta voi kysyä hukkuneita tarvikkeita heti kilpailun jälkeen.

Hiihdon keskeyttäminen

Jos hiihtäjä keskeyttää, on siitä ensi tilassa ilmoitettava lähimmän latuaseman toimitsijoille. Hiihtäjän, joka ei ole saapunut latuasemalle ennen sen sulkeutumista (kts. latuasemat) on turvallisuussyistä keskeytettävä hiihtonsa. Hiihtäjä, joka saapuu maaliin aikarajan (klo 19.00) jälkeen, katsotaan keskeyttäneeksi eikä häntä näin ollen merkitä tulosluetteloon. Hiihtäjäjoukon takana seuraa kelkkapartio, joka kuljettaa hiihtäjän lähimmälle asemalle, jos sen hetkinen kunto niin vaatii. Hiihdon keskeyttäneille järjestetään kuljetus latuasemilta maaliin.

Hiihdon jälkeen

Tervahiihdon maali on Hiukkavaaratalolla. Maalisuoralla perinteisen hiihtäjät käyttävät oikeanpuoleisia hiihtolatuja ja vapaan hiihtäjät vasemmanpuoleista luistelubaanaa. Maaliviivan ylitettyäsi siirry kohti Hiukkavaarataloa, josta saat oman vaatepussisi, jos olet jättänyt vaatteesi lähtöpaikalla vaatepussiin. Joustava käyttäytyminen maalialueella helpottaa ja nopeuttaa sinun ja kanssahiihtäjiesi palvelua. Maaliin määräajassa (klo 19.00) saapuneille annetaan Tervahiihto -mitali ja muut tarjoilut maalissa.

 

Jokainen määräajassa (klo 19.00) maaliin saapunut osanottaja saa Tervahiihto-mitalin.

Palkintojenjaot:

Perinteisen sarjat: n. klo 14.30

Vapaan sarjat: n. klo 16.30

Matkapalkinnot

80km perinteisen ja 80km vapaan tyylin miesten ja naisten yleisen sarjan 3 parasta palkitaan rahapalkinnoin:

1. 300€

2. 200€

3. 100€

49km ja 80km kilpasarjojen 3 parasta palkitaan pokaalein

Kaikkien osallistujien arvotaan palkintoja

Hiihdon jälkeen osallistujilla on osallistumismaksuun sisältyvä peseytymismahdollisuus. Suihkutilat sijaitsevat Hiukkavaaratalolla.

Hiihtäjille järjestetään osanottomaksuun sisältyvä ruokailu. Ruokailu on Hiukkavaaratalon ruokasalissa. Ruokana on keittoa, leipää, levitettä, mehua/vettä sekä kahvit.

Epäviralliset tulokset ovat nähtävissä lähes reaaliaikaisesti täällä.

Tuomarineuvostolla on oikeus hylätä hiihtosuoritus ja poistaa hiihtäjä ladulta, mikäli hän ei noudata sääntöjä tai annettuja ohjeita. Hiihto hylätään automaattisesti, mikäli hiihtäjä hiihtää muulla kuin omalla lähtönumerollaan.

Hiihdon tuomarineuvoston muodostavat FIS:n tekninen asiantuntija (TD), TD-assistentti ja kilpailujohtaja. Paitsi erimielisyyksien ratkaisijana, kilpailun tuomaristo toimii myös kilpailun järjestäjän neuvonantajana erilaisissa kilpailua koskevissa asioissa.

Protestit 10 parhaan osalta tulee tehdä kirjallisesti puolen tunnin (30 min.) kuluessa voittajan maaliintulosta (FIS:n sääntöjen mukainen protestimaksu CHF 100 tai vastaava summa muussa valuutassa), muiden osanottajien osalta puolen tunnin kuluessa viimeisen hiihtäjän maaliintulosta.

Suomen Antidoping-toimikunnalla on oikeus suorittaa hiihtäjälle doping-testi.

Kadonneita tavaroita voi kysyä kilpailutoimistosta. Sinne voit myös toimittaa löytämiäsi tavaroita. Hiihdon jälkeen voit kysyä kadottamiasi tavaroita Oulun Hiihtoseuran toimistosta puh. 050 548 4449. Arvotavara toimitetaan viikon kuluttua Oulun Poliisilaitoksen löytötavaratoimistoon. Tervahiihto säilyttää löytötavaroita kuukauden.

Jos hiihto erityisen vaikeiden olosuhteiden tai poikkeustilan vuoksi joudutaan peruuttamaan, varaavat järjestäjät itselleen oikeuden pidättää 50 % osanottomaksusta. Hiihtäjällä, joka itse peruuttaa osanottonsa, ei ole oikeutta saada osanottomaksuaan takaisin, paitsi jos peruutus on tapahtunut ennen 31.12.2018, jolloin siirretään seuraavan hiihtoon 50 %.  Sairaustapauksessa hiihtäjälle palautetaan osallistumismaksu vähennetyä 15 euron käsittelykuluilla lääkärintodistusta vastaan, ilmoitus tehtävä 1.3.2019 mennessä ville(at)tervahiihto.fi.. Järjestäjä ilmoittaa hiihdon peruuttamisesta Internetissä ja tiedotusvälineissä.

Mikäli yhteystietosi ovat muuttuneet, voit ilmoittaa siitä Oulun Hiihtoseuran toimistoon puhelimitse tai sähköpostitse tai hiihtopäivänä kilpailukansliaan.

Jos nautit matkalla omia energioita (energiageelejä jne.), ethän tiputa roskia luontoon.